34. Pjesnički susreti “Drenovci 2023.” – Središnje književno sijelo (II. večer)

ruj 25, 2023

U multimedijalnoj dvorani Općinske narodne knjižnice Drenovci, 23. rujna, održano je Središnje književno sijelo, završni program dvodnevnih 34. Pjesničkih susreta „Drenovci 2023“. Već tradicionalno sudionici su prije Središnjeg književnog sijela proveli vrijeme družeći se i razgledavajući prirodne ljepote drenovačkog kraja. Ni kiša ih nije spriječila da se uz vodstvo vlč. Ivana Živića upute u obilazak i upoznavanje s jednim od najstarijih marijanskih svetišta, Skrovite Gospe Šumanovačke. Uslijedio je posjet Muzeju Cvelferije, gdje ih je ravnateljica Muzeja Martina Kelava provela kroz postav i izložbu “Dvanaest boja Cvelferije”.

Konačno je došlo vrijeme da otpočne onaj najsvečaniji dio Pjesničkih susreta, Središnje književno sijelo, koje je održano pred brojnom publikom u multimedijalnoj dvorani Općinske narodne knjižnice Drenovci. Voditeljica programa, djelatnica Knjižnice Mihaela Martinović najavila je početak Središnjeg književnog sijela i pozdravila sve sudionike i okupljene na ovoj važnoj književnoj manifestaciji. Ovogodišnju središnju svečanost svojim pozdravnim govorima započeli su ravnateljica Općinske narodne knjižnice Drenovci Tena Franić, predsjednik Udruge „Duhovno hrašće“ Andrija Matić, načelnik Općine Drenovci Josip Nasurović te dopredsjednik Društva hrvatskih književnika, gospodin Mirko Ćurić, koji je ovogodišnje Središnje književno sijelo proglasio otvorenim.

Ovoga puta „književno putovanje“ započeli smo promocijom zbirke pjesama prošlogodišnjeg nagrađenika Nikole Serdara čiji je poetski rukopis prošle godine proglašen najboljim od pristiglih, da bi isti, ovaj puta kao ukoričen, bio predstavljen kao 23. naslov iz Knjižnice „Pjesnički susreti“. O zbirci Kosa nam ne smije biti mokra mladoga Serdara, uz autora, govorio je i urednik zbirke Franjo Nagulov. Nakon promocije nagrađene zbirke, došao je red da nam se predstave književnici iz raznih krajeva Lijepe naše, a svojim stihovima sve nazočne počastili su Davor Grgurić (Rijeka), Mirko Ćurić (Đakovo), Sanja Domenuš (Sisak) i Josipa Gogić (Osijek).

Glazbeni gost ovogodišnjeg Središnjeg književnog sijela bio je mladi Županjac Mateo Pljasković koji je svojim pjevačkim i sviračkim umijećem na gitari dao posebnu čar programu i oduševio sve okupljene, što je dokaz da su stihovi i glazba uvijek uspješna i dobitna kombinacija.

Nakon divnih izvedbi, svjetla pozornice konačno su okrenuta prema ovogodišnjim laureatima. Umjetničko povjerenstvo u sastavu Nikola Đuretić, književnik, Vlasta markasović, književnica i Tena Franić, predstavnica organizatora Susreta odlučili su da su si svojim stihovima nagrade priskrbili Petra Čeč, Brankica Bošnjak i Drago Štambuk. Prvi autorski ugovor o tiskanju zbirke pjesama, kao nagradu, osigurala si je mlada psihologinja i gestalt psihoterapeutkinja iz Zagreba, Petra Čeč, čiji je rukopisni prvijenac Sramežljivost krošnji proglašen najboljim na javnom natječaju 34. Pjesničkih susreta „Drenovci 2023.“ Nagrada kojom se Općinska narodna knjižnica Drenovci obvezala otisnuti istoimenu zbirku i predstaviti je na 35. Pjesničkim susretima 2024. Priznanje Duhovno hrašće za najbolju poetsku zbirku autora iz Slavonije objavljenu između dvaju Susreta, Statua „Duhovno hrašće“ i novčana nagrada otišle su u ruke Brankice Bošnjak za zbirku Uškrobljeni ovratnici. Književnik i liječnik Drago Štambuk dobitnik je ovogodišnje Povelje Visoka žuta žita za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti, Statue „Duhovno hrašće“ i novčane nagrade. Obrazloženja za sve uručene nagrade okupljenima je pročitala djelatnica Knjižnice Ivana Maršić Zečević. Nagrade su laureatima uručili Mirko Ćurić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika, Andrija Matić, predsjednik Duhovnog hrašća, Josip Nasurović, načelnik Općine Drenovci i Tena Franić, ravnateljica Općinske narodne knjižnice Drenovci.

Drenovci su se i ove godine pokazali kao mjesto okupljanja istinskih baštinika i ljubitelja književnosti, hrvatskih pjesnika! Čestitamo još jednom nagrađenicima!

Povezano

Radno vrijeme Knjižnice

Radno vrijeme Knjižnice

Dragi korisnici, povodom uskrsnih blagdana Knjižnica danas (29.3.) radi do 12:00 sati. U subotu (30.3.) i ponedjeljak (1.4.) Knjižnica NEĆE raditi. Hvala na razumijevanju!

Promjena termina igraonice za djecu

Promjena termina igraonice za djecu

Termin održavanja igraonica se mijenja tako da će se umjesto srijedom u 17 sati igraonice održavati PONEDJELJKOM u 17 sati i to od ponedjeljka 18. ožujka. Veselimo se novim druženjima! Hvala na razumijevanju! [gallery size="medium"...

X
Skip to content