Dražen Kušen

Cijenjene gospođe i gospodo,
sudionici 30. PJESNIČKIH SUSRETA „DRENOVCI 2019.“ – domaćini i gosti,
drage kolegice i kolege u hrvatskoj kulturi,
sve vas odreda pozdravljam u ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, jednakim redom i jednakim poštovanjem kako je to u ime organizatora učinjeno na početku programa.

Ovi jubilarni 30. pjesnički susreti, nose u sebi sve minule godine održavanja jednih od najstarijih pjesničkih susretanja i pjesnikovanja u Hrvatskoj – sve radosti i nade, žalosti i tjeskobe ljudi našega vremena pretakane u riječi i stihove. Ti susreti su ljudskim duhom i pjesničkom dušom obogaćivali hrvatsku književnost najprije iz Vinkovaca od 1986. do 1990. godine (uz prekid zbog velikosrpske ratne agresije), a u posljednjih 25 godina iz Drenovaca. Stoga čestitam svima koji su održavanju svih tih susreta doprinosili i doprinose: Društvu hrvatskih književnika, Ogranku DHK slavonsko-baranjsko-srijemskom, Općini Drenovci, Udruzi „Duhovno hrašće“ iz Drenovaca te izvršnim organizatorima manifestacije, ranije Gradskoj knjižnici Vinkovci, a unazad 25 godina Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci.

Zadovoljstvo mi je tim veće što se, uz financijska sredstava ostalih tijela, ustanova i udruga, ova književna manifestacija niz godina održava i zahvaljujući potpori Ministarstva kulture.

U ime gospođe ministrice osobno i u ime Ministarstva kulture, čestitam na trajnoj zauzetosti vas organizatora i vas sudionika da zajedno i kontinuirano niz godina nastojite prepoznavati i procjenjivati vrijednost poetskog izričaja, kako pjesnika u povojima, tako i pjesnika sa zrelim plodovima, a sve u svrhu daljnjeg oblikovanja i obogaćivanja hrvatske književnosti.

Dopustite mi i jednu osobnu objekciju. Osobito se radujem što mi je palo u dio da u okviru večerašnjeg programa, ovdje u Drenovcima, kao Slavonac s upravo drenovačkim obiteljskim podrijetlom, nagradu “Visoka žuta žita” u ime ministrice Dubrovčanke uručim pjesniku Dubrovčaninu akademiku Luku Paljetku.

K tomu, kako su se na svakom dosadašnjem pjesničkom susretanju svijali lovorovi vijenci oko glava najznačajnijih imena hrvatske književnosti i priznatih imena iz susjednih država, uz obljetničke čestitke, svim nazočnim dosadašnjim laureatima te ovogodišnjim laureatima Luku Paljetku i Davoru Ivankovcu – moje poštovanje i naklon.

I na koncu, u ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ovo Središnje književno sijelo 30. pjesničkih susreta u Drenovcima proglašavam otvorenim. Živjeli!

X
Skip to content