Obilježena 25. obljetnica časopisa “Hrašće”

ožu 29, 2022

U multimedijalnoj dvorani Općinske narodne knjižnice Drenovci u subotu, 26. ožujka 2022. godine, svečano je obilježena 25. obljetnica izlaženja časopisa za književnost, kulturu, umjetnost i povijest Hrašće. O časopisu i njegovim dometima govorili su dugogodišnji gl. i odg. urednik Goran Pavlović te istaknuti suradnici Mirko Ćosić i Ivan Ćosić Bukvin.

Časopis Hrašće počeo je izlaziti 1996. godine kao časopis za književnost, kulturu, umjetnost i povijest, a izdavač mu je bila tvrtka «Hrašće» d.o.o. Drenovci. Već prvi broj je svojom vanjskom “umivenošću” i nutarnjim smisaono ukomponiranim sadržajima privukao brojne znatiželjnike.

“To je bio početak koji je, kao i svaki, bio nabijen adrenalinom, upornošću i predanošću prema onome u što se vjeruje.“, kaže urednik Pavlović

Nakon što je u Drenovcima 2003., kao glavni program u «Mjesecu hrvatske knjige» otvorena Općinska knjižnica, dio nakladničke djelatnosti, pa tako i sam časopis Hrašće prelaze iz spomenute tvrtke u javnu ustanovu, Općinsku narodnu knjižnicu Drenovci.

Pod okriljem Knjižnice časopis se prvi put pojavljuje 2005. Od tad pa do danas objelodanjeno je 25 svezaka od čega su dva dvobroja.

U dosadašnjim brojevima časopisa suradnju je ostvarilo više od dvije stotine autora – od akademika do sveučilišnih profesora, doktora znanosti, književnika, akademskih umjetnika, književnih i kazališnih kritičara, novinara, župnika, prosvjetnih djelatnika, učenika osnovnih i srednjih škola i pučkih stvaralaca.

Časopis je kroz cijelo vrijeme svoga izlaženja zadržao postojeću koncepciju, a to je promicanje svih književnih, kulturnih, umjetničkih vrijednosti po kojima je prepoznatljiv ovaj dio Slavonije.

“Danas, slobodno to mogu i moram reći, kada su za nama tolike godine rada rezultati postaju sve vidljivijima, jer onoga trenutka kada se pojedini dijelovi časopisa počinju navoditi i koristiti kao potvrda drugim autorima sa sigurnošću se može ustvrditi da je časopis uspio.”, istaknuo je urednik Pavlović.

 

 

Povezano

Raspisan 11. Natječaj za kratku priču

Raspisan 11. Natječaj za kratku priču

MUZEJ ANĐELA VARAŽDIN raspisuje 11. NATJEČAJ ZA KRATKU PRIČU  Uvjeti natječaja: tekst mora biti izvoran i neobjavljen tekst ne smije biti dulji od tri kartice (5400 znakova s razmacima) mogu sudjelovati svi, bez obzira pišu li hrvatskim standardnim jezikom ili...

Odobrena financijska sredstva za 2022. godinu

Odobrena financijska sredstva za 2022. godinu

I u 2022. godini Ministarstvo kulture i medija i Vukovarsko-srijemska županija podržali su rad naše knjižnice i prepoznali kvalitetu naših programa i usluga koje pružamo našim članovima, korisnicima i cijeloj lokalnoj zajednici!    MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA...

X
Skip to content