Obilježena 25. obljetnica časopisa “Hrašće”

ožu 29, 2022

U multimedijalnoj dvorani Općinske narodne knjižnice Drenovci u subotu, 26. ožujka 2022. godine, svečano je obilježena 25. obljetnica izlaženja časopisa za književnost, kulturu, umjetnost i povijest Hrašće. O časopisu i njegovim dometima govorili su dugogodišnji gl. i odg. urednik Goran Pavlović te istaknuti suradnici Mirko Ćosić i Ivan Ćosić Bukvin.

Časopis Hrašće počeo je izlaziti 1996. godine kao časopis za književnost, kulturu, umjetnost i povijest, a izdavač mu je bila tvrtka «Hrašće» d.o.o. Drenovci. Već prvi broj je svojom vanjskom “umivenošću” i nutarnjim smisaono ukomponiranim sadržajima privukao brojne znatiželjnike.

“To je bio početak koji je, kao i svaki, bio nabijen adrenalinom, upornošću i predanošću prema onome u što se vjeruje.“, kaže urednik Pavlović

Nakon što je u Drenovcima 2003., kao glavni program u «Mjesecu hrvatske knjige» otvorena Općinska knjižnica, dio nakladničke djelatnosti, pa tako i sam časopis Hrašće prelaze iz spomenute tvrtke u javnu ustanovu, Općinsku narodnu knjižnicu Drenovci.

Pod okriljem Knjižnice časopis se prvi put pojavljuje 2005. Od tad pa do danas objelodanjeno je 25 svezaka od čega su dva dvobroja.

U dosadašnjim brojevima časopisa suradnju je ostvarilo više od dvije stotine autora – od akademika do sveučilišnih profesora, doktora znanosti, književnika, akademskih umjetnika, književnih i kazališnih kritičara, novinara, župnika, prosvjetnih djelatnika, učenika osnovnih i srednjih škola i pučkih stvaralaca.

Časopis je kroz cijelo vrijeme svoga izlaženja zadržao postojeću koncepciju, a to je promicanje svih književnih, kulturnih, umjetničkih vrijednosti po kojima je prepoznatljiv ovaj dio Slavonije.

“Danas, slobodno to mogu i moram reći, kada su za nama tolike godine rada rezultati postaju sve vidljivijima, jer onoga trenutka kada se pojedini dijelovi časopisa počinju navoditi i koristiti kao potvrda drugim autorima sa sigurnošću se može ustvrditi da je časopis uspio.”, istaknuo je urednik Pavlović.

 

 

Povezano

Igraonica za djecu: Jagoda

Igraonica za djecu: Jagoda

U ovotjednoj igraonici djeca su izrezivala svoje jagode koje su zatim obojali. Razgovarali smo o jagodama i iskoristili lijepo sunčano vrijeme i uživali vani crtajući kredama. Vidimo se u srijedu! [gallery size="medium"...

Igraonica za djecu: Riba duginih boja

Igraonica za djecu: Riba duginih boja

Ove srijede smo u igraonici odlučili prizvati ljeto i otjerati tmurne i sive kišne oblake. Pročitali smo prekrasnu slikovnicu Riba duginih boja, autora M. Pfistera. Riba duginih boja, nazvana Srebrica, sa svojim blistavim ljuskama najljepša je riba u oceanu. Ali kako...

Održano predstavljanje monografije „Poplava 2014.“

Održano predstavljanje monografije „Poplava 2014.“

Povodom obilježavanja 9. obljetnice poplave u županjskoj Posavini, u nedjelju, 14. svibnja 2023. godine u Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci vinkovački fotograf Zvonimir Tanocki predstavio je svoju novu monografiju pod nazivom „Poplava 2014.“. O monografiji je uz...

X
Skip to content