Obrazloženje za nagradu “Visoka žuta žita”

Nikola Đuretić, današnji laureat, dobitnik nagrade „Visoka žuta žita“ na  drenovačkim Pjesničkim susretima 2017., hrvatski je pjesnik koji se u zrelim godinama ogleda u poeziji i odmah piše zrelu i vrhunsku poeziju.

Nikola Đuretić rođen je u Osijeku, a školovanje završava u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao na odsjecima za engleski jezik i književnost, te komparativnu književnost. U Zagrebu se uključuje u književni život oko časopisa Prolog, no već 1978. godine odlazi u London gdje se zapošljava prvo kao novinar, a potom i urednik na BBC-u. Početkom devedesetih godina prošloga  stoljeća, jedan je od suosnivača londonskoga Ogranka Matice hrvatske te pokretač BBC-evih programa na hrvatskome jeziku.

U svojim književnim početcima sedamdesetih godina kao prozaist pripada naraštaju tzv. „fantastičara“ , no kao i drugi hrvatski pisci ubrzo se ogleda u žanru stvarnosne proze,  na primjer zbirka pripovjedaka Vrijeme bijelih dana iz 1978. godine, od tada do kraja devedesetih Nikola Đuretić piše uglavnom prozu, eseje i feljtone. Ali, kako je rečeno, u zreloj dobi piše pjesme, kada se u toj formi osjeća snažan i zadovoljan, zbirke pjesama nižu se jedna za drugom. Teme u pjesmama su različite, ali osobne i očekivajuće. On se s poezijom vraća u djetinjstvo, u Osijek, na Dravu, ili u mladost u Zagreb pa onda i u Ujedinjeno Kraljevstvo. To je topos njegovih pjesama, a dah i duh njegove poezije su vezanost svih osjetila u jedan izričaj stiha ili kratke pjesme. Ukupnost osjetila svoga Ja pretapa se u filozofičnost individue koja luta, ne nalazi se ili se gubi u pitanjima gdje je? Kao da i ne traži odgovor, već pjesnik uvijek traži sebe i nekoga pored sebe, bilo da je riječ o djetinjstvu ili o dobi kada stvara.

Razbacati riječi
po uglovima sobe
zagrepsti noktom
po ravnoj plohi sjećanja
– neki to posve krivo zovu dušom
osluhnuti disanje stvari
(ritam kozmičkog pulziranja,
sasvim obične krvi
i morskog valovlja za maestrala
posve je isti)
zagledati se u ugao zaboravljene slike
upaljen zalazećim suncem
uhvatiti ćuh lahora
između dlana lijeve ruke
i krila prhnule ptice
i napokon skupiti razbacane riječi
i oduzeti im sva značenja

                                                                        (dio pjesme Partitura za pjesmu i lutalicu, 1979.)

 

Minucioznost, a opet bogatstvo u izričaju odvodi ga i u pustolovinu haiku poezije. Matematičnost i precizni izričaj dovode ga do nagrade „V. Devudea“, niti u ranijim pjesmama ne ostaje bez nagrada, naime Nikola Đuretić dobitnik je nagrade „Duhovno hrašće“ ovdje u Drenovcima. Ove godine našem nagrađeniku  izlazi zbirka pjesama Odlazak/oproštaj, što nam govori da povjerenstvo nije pogriješilo u dodjeli nagrade „Visoka žuta žita”, jer Nikola Đuretić piše i živi poeziju.

 

Članovi povjerenstva:

Franjo Nagulov

Goran Pavlović

Josip Cvenić

X
Skip to content