Održana promocija knjige ZEKO – biografija Velimira Zajeca

lip 12, 2023

U četvrtak, 8. lipnja, nebo iznad Drenovaca bilo je nebo boje Dinama jer je u Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci, nastupio jedan od najboljih i najkompletnijih igrača u povijesti Dinama, trener i direktor, velikan hrvatskoga i europskoga nogometa, nogometna legenda Velimir Zajec. U punoj dvorani Knjižnice, tražilo se mjesto više. Na Zajecovu je promociju došlo mnoštvo ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu, navijača Dinama, ali i ostalih zaljubljenika u njegov lik i djelo. Nakon pozdravnog govora ravnateljice Knjižnice Tene Franić, okupljene je pozdravio načelnik Općine Drenovci, Josip Nasurović. Održavanje ove sportsko -književne večeri omogućila je Općina Drenovci.

Uz Zajeca, gostovao je i autor ove iznimno bogate i vrijedne biografije, Sanjin Španovic. Novinar, navijač, zaljubljenik u sport, čovjek koji je odradio velik i vrijedan posao tako što je na 480 stranica knjige kroz razgovore s 96 sugovornika i više od 100 arhivskih članaka ispričao Zajecovu karijeru ne samo kao kapetana Dinama, već i onu kao igrača Panathinaikosa te trenera i direktora ova dva kluba, otkrivši brojne nepoznate detalje povezane s hrvatskim i grčkim nogometnim legendama. Knjiga govori kako je od uličnog haklera i običnog kvartovskog dečka postao omiljeni igrač generacije i ponajbolji hrvatski branič ikad. Knjiga je biografija Velimira Zajeca, biografija Dinama, ali i dokument jednog vremena. Također, u knjizi se nalazi i preko 150 fotografija od kojih brojne nisu nikad dosad viđene u javnosti.

Promociju knjige, moderirala je knjižničarka Ivana Maršić Zečević, a tijekom razgovora, spomenuli su se svi najbitniji trenutci Zekine karijere. Počevši od ranoga djetinjstva i odrastanja u Zagrebu, do početka karijere u Dinamu 1974. godine. U svojih prvih 10 godina igranja, svom klubu je donio dva Kupa Jugoslavije kao i 24 godine dugo očekivani naslov prvaka, 1982. godine, da bi dvije godine kasnije otišao je u grčki Panathinaikos. Na terenu je važio za džentlmena, bez provokativnih i nasilnih ispada, a kao trener je vodio Dinamo, Panathinaikos i Portsmouth. Otkrio je da su po njemu Messi, Pele, Maradona, Cruyff, Beckenbauer i Ronaldo (Brazil) najbolji nogometaši ikad.

Govorio je o svom životu u Grčkoj i njihovom navijačkom mentalitetu te kako je poseban osjećaj bio igrati polufinale Lige prvaka. Prisjetio se svog odnosa sa Ćirom i prijateljstva s igračima iz osamdesetih, usporedio nogomet tada i nogomet danas, utakmice Hrvatska-SAD i suradnje s Ivanom Cvjetkovićem-Tarzanom, koji je svoju karijeru započeo u drenovačkom Borcu. Posjetitelji su se uključili sa svojim pitanjima i komentarima što je promociji dalo jednu prijateljsku notu. Uz ugodno druženje nakon promocije, Zajec je svojim obožavateljima potpisivao knjige, dresove, ali i jednu fotelju.

Biografija će biti dostupna na posudbu u Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci, Ogranku Rajevo Selo, Ogranku Račinovci i Ogranku Posavski Podgajci.

Povezano

Radno vrijeme Knjižnice

Radno vrijeme Knjižnice

Dragi korisnici, povodom uskrsnih blagdana Knjižnica danas (29.3.) radi do 12:00 sati. U subotu (30.3.) i ponedjeljak (1.4.) Knjižnica NEĆE raditi. Hvala na razumijevanju!

Promjena termina igraonice za djecu

Promjena termina igraonice za djecu

Termin održavanja igraonica se mijenja tako da će se umjesto srijedom u 17 sati igraonice održavati PONEDJELJKOM u 17 sati i to od ponedjeljka 18. ožujka. Veselimo se novim druženjima! Hvala na razumijevanju! [gallery size="medium"...

X
Skip to content