Održano predstavljanje monografije „Poplava 2014.“

svi 15, 2023

Povodom obilježavanja 9. obljetnice poplave u županjskoj Posavini, u nedjelju, 14. svibnja 2023. godine u Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci vinkovački fotograf Zvonimir Tanocki predstavio je svoju novu monografiju pod nazivom „Poplava 2014.“. O monografiji je uz autora govorio i Tihomir Marojević iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Organizatori promocije su Općina Drenovci i Općinska narodna knjižnica Drenovci.

Okupljene je pozdravila ravnateljica Općinske narodne knjižnice Drenovci Tena Franić, a prisutnima se obratio i načelnik Općine Drenovci Josip Nasurović.

Monografija „Poplava 2014.“ realistični je prikaz prirodne katastrofe koja je u svibnju 2014. godine zadesila naselja županjske Posavine. Tom tragičnom događaju Tanocki je svjedočio kao pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS-a). Tijekom dvadesetak dana na poplavljenom području Cvelferije snimio je preko 2.500 fotografija, od kojih je 190 uvršteno u monografiju na 128 stranica, prevedenu na engleski jezik, a objavljenu u vlastitoj nakladi.

Monografija obiluje fotografijama koje prikazuju razmjere katastrofe i tragične sudbine ljudi zahvaćenih poplavom, ali i njihove napore i napore svih službi koje su dale svoj doprinos u spašavanju, zaštiti i otklanjanju posljedica poplave. Tako se u monografiji osim fotografija mogu pronaći i podaci o spasilačkim službama i službama pomoći poput Hrvatske vojske, Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenog križa, vatrogasaca, medicinskoj službi, policiji, vodoprivredi i svim drugim koje pripadaju civilnoj zaštiti.

Zvonimir Tanocki (1960.) izlagao je na oko 300 grupnih i 50 samostalnih izložbi fotografije, autor je i koautor većeg broja monografija, a svojim je fotografijama ilustrirao postave muzeja, poslovne i javne prostore, sajmove, naslovnice magazina. Živi i radi u Vinkovcima kao profesionalni samostalni umjetnik – fotograf.

Zahvaljujemo se gospodinu Tanockom i gospodinu Marojeviću na posjeti i na održanome predstavljanju, kao i svim posjetiteljima koji su bili nazočni.

Povezano

Igraonica za djecu – obavijest

Igraonica za djecu – obavijest

Draga djeco i roditelji, obavještavamo Vas da se sutra (srijeda, 20.9.) igraonica NEĆE ODRŽATI. Hvala na razumijevanju!

X
Skip to content