Pseće sunce – novi naslov iz nakladničke produkcije Knjižnice

ruj 7, 2021

NOVI NASLOV IZ BIBLIOTEKE POSEBNA IZDANJA

Ponuda naših izdanja obogaćena je za još jedan novi naslov.

Knjiga Pseće sunce, autora Marka Kovačevića, kada se pojavila po prvi puta 1995., bila je zasigurno jedna od prvih koje su govorile o stradanjima, uzništvu i tragičnim sudbinama pojedinaca koji su svoju sudbinu usko vezali uz ono što u tim ranim i ratnim devedesetima bilo najsvetije svakom Hrvatu, dom i Hrvatska.

Zbog toga, i to s pravom, ovo iskreno dokumentarno i autobiografsko svjedočanstvo, zaslužuje da, se po treći puta nađe u rukama, ne samo onih koji su prošli slične kalvarije, nego i onih koji su bili toga pošteđeni, iz ovih ili onih razloga.

Studeni je 1991., desetak dana prije pada Vukovara, peteročlana grupa za diverzantsko djelovanje u sustavu jedinica za posebno djelovanje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, krenula je put Brčkog. Cilj akcije – dignuti u zrak neprijateljski transport topova i streljiva na željezničkom kolodvoru u Brčkom. No, na žalost, sam tijek akcije prekinut je već na most, koji spaja dvije obale Save, i preko kojega je grupa trebala doći na odredište – željeznički kolodvor. Tog 09. studenoga sva petorica, među kojima je bio Marko (rođen 22. 06. 1970. u Brčkom) uhićeni su, u lisicama odvedeni u Srbiju i tamo osuđeni na po pet godina zatvora. Beograd, Sremska Mitrovica, Požarevac mjesta i tamnice u kojima je Marko preživljavao i proživljavao najcrnje dane, dane dijela svoje mladosti.

(preuzeto iz predgovora)

Povezano

Obavijest o posudbi

Obavijest o posudbi

Sve naše članove i članice kojima je zbog novih mjera onemogućen ulazak u knjižnicu obavještavamo da će i dalje imati mogućnost posudbe! Za Vas će ispred knjižnice biti postavljen pult na kojem ćete moći vratiti i preuzeti nove knjige koje ćete prethodno naručiti od...

Radno vrijeme – petak

Radno vrijeme – petak

Dragi naši korisnici, obavještavamo Vas da će u petak, 19.11.2021., Središnja knjižnica Drenovci raditi od 07:00 do 15:00 sati. Ogranci Rajevo Selo i Posavski Podgajci neće raditi.

Obavijest o novim mjerama u knjižnici

Obavijest o novim mjerama u knjižnici

Dragi korisnici, sukladno propisanim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske vezane za sprečavanje širenja virusa COVID-19, od 16. studenog 2021. ulazak u Središnju knjižnicu i njezine ogranke moguć je uz predočenje: EU digitalne covid potvrde potvrde o...

X
Skip to content