Josip Kosor

15.26 

Josipu Kosoru (Trbounje kod Drniša 1879. – Dubrovnik 1961.) književniku, koji je dobar dio svoga života proveo u Privlaci, 05. listopada 2002. u Otoku upriličen je znanstveni skup, a organizatorom je bilo Hrašće iz Drenovaca. Na njemu je sudjelovalo desetak uglednih književnika i znanstvenika iz Zagreba, Osijeka i Vinkovaca, koji su svojim tematskim prilozima sublimirali pojedine segmente Kosorove književne ostavštine.

Prilozi, od kojih “krojimo” četvrti u nizu svezak iz biblioteke Znanstveni kolokvij, donose vrlo iscrpne rasprave o svim aspektima bogatoga i još uvijek intrigrantnoga književnoga djela ovoga iznimno darovitog hrvatskog pisca, koji je rođen kod Drniša, a djetinjstvo i mladost proživio u Otoku kod Vinkovaca. Kao pisac-samouk postao je nadaleko poznat i vrlo cijenjen čak i u europskim razmjerima.

Zastupljeni autori: Dr. sc. Ana LEDERER: Josip Kosor, U “Café du Dôme”, Dr. sc. Anica BILIĆ: Modernost Kosorovih novelističkih zbirki Optužba i Crni glasovi; Dr. sc. Branka BRLENIĆ – VUJIĆ: Kosorova Rotonda, Dr. sc. Katica ČORKALO: Josip Kosor i glavno njegov istraživač, priređIvač i promicatelj Dubravko Jelčić, Dr. sc. Ivica MATIČEVIĆ: Biblijski motive u Kosorovoj drami Pomirenje, Akademik Dubravko JELČIĆ: Moj Kosor, Miroslav MEĐIMOREC: Josip Kosor Maske na paragrafima – redateljsko prisjećanje, Dr. sc. Cvjetko Milanja: Početak Kosorova ekspresionističkoga pjesništva, Katica NOVOSELAC: Rasap nakon Požara strasti, Dr. sc. Antun PAVEŠKOVIĆ: Kosorove drame i mit, Prof. dr. sc. Stanislav MARIJANOVIĆ: Podnovljeno i novonastalo o Josipu Kosoru.

Opis

Biblioteka Znanstveni kolokvij, svezak 4

Skupina autora: Josip Kosor

Nakladnik: Hrašće, Drenovci

Format: 26 cm

Uvez: Meki

Godina izdanja: 1998.

Broj stranica: 84

Cijena: 115,00 kn

ISBN 953-6538-18-0

X
Skip to content