Vladimir Kovačić

15.93 

Urednik, književni kritičar i pjesnik Vladimir Kovačić (1907. – 1959.), jedan je od nezaboravljenih ali pomalo zapostavljenih autora značajnoga učinka u prvoj polovici dvadesetoga stoljeća.

Zbornik radova o ovome autoru, koji je nastao skoro godinu dana nakon održanoga znanstvenoga kolokvija u Drenovcima 1999., bavi se i njegovim proznim dijelom opusa (dr. sc. Katica Čorkalo, Vlasta Markasović, prof. i mr. sc. Helena Sablić-Tomić), napose esejom, kritikom i polemikom (dr. sc. Goran Rem i mr. sc. Helena Sablić-Tomić), ali i njegovim pjesničkim opusom (dr. sc. Josip Užarević, V. Markasović i Dubravka Brunčić, prof.), za koji se samo može pretpostaviti da je zbog osjetnih mijena (J. Užarević i D. Brunčić) ili pak različito uspješnih pojedinih zbirki i ciklusa, dakle, donekle suzdržano znanstvenim i stručnim okom iščitavan (K. Čorkalo i H. Sablić-Tomić).

Zbornik je posebice pribran na pjesnički dio opusa Vladimira Kovačića, pa se kristaliziraju slijedeći postavi: Posljednja Kovačićeva zbirka Jantar na suncu smješta ga u sam vrh hrvatskoga književnoga korpusa prve polovice dvadesetoga stoljeća, a ciklus pjesama Šokačke varijacije (K. Čorkalo i Helena Voda, prof.), uza sve posebne slabosti, bitno inovira i modelski utječe na zavičajnost kao kategoriju osvješćivanja egzistencijske adrese (mr. sc. Ružica Pšihistal, G. Rem i D. Brunčić).

Zbornik je značaj prinos suvremenim filologijskim istraživanjima hrvatske književne baštine.

Opis

Biblioteka Znanstveni kolokvij, svezak 3

Skupina autora: Vladimir Kovačić

Nakladnik: Hrašće, Drenovci

Format: 26 cm

Uvez: Meki

Godina izdanja: 2000.

Broj stranica: 71

Cijena: 120,00 kn

ISBN 953-6538-12-1

X
Skip to content