Pjesnički susreti 2012

Nakon godinu dana Drenovci su 18. svibnja 2012., po 23. puta, raširenih ruku dočekali hrvatske književnike, sudionike jedne od najstarijih hrvatskih književnih manifestacija. Tito Bilopavlović, Branko Čegec, Mirko Ćurić, Lana Derkać, Nikola Đuretić, Jakša Fiamengo, Stanka Gjurić, Davor Ivankovac, Enes Kišević, Miroslav Mićanović, Franjo Nagulov i Goran Rem ponovno su izmamili osmjehe na licima učenika šest osnovnih škola sa području Općina Gunja, Vrbanja i Drenovci. No ovoga puta, i to nedvojbeno, „publika“ nije ostala dužna. Vračajući se sa svojih gostovanja po školama pojedini književnici, koji nešto duže „prate“ Susrete, itekako su bili ushićeni, jer su osmoškolci jako dobro „parirala“ „vrhovima“ hrvatskoga pjesništva. Na ponos i diku, kako bi to rekli stari Cvelferi, a za sve one koji žive sa i za ovu manifestaciju, to stvari zbog kojih Pjesnički susreti trebaju da i dalje žive i neposredno pronose stihovanu književnost.

Drugoga dana, u Račinovcima, održan je Okrugli stol „Luka Pavlović, 80. obljetnica rođenja i 30. obljetnica smrti“. Mještani rodnoga mjesta književnika, književnog i kazališnog kritičara, pjesnika i pripovjedača, budno su pratili izlaganja mr. sc. Vere Erl (Osijek) Priča o književniku Luki Pavloviću i Cvelferiji; Prof. dr. sc. Gorana Rema (Osijek): Čisti stil Luke P.; Sanje Jukić, prof (Osijek) Melankolijski lirizam Luke Pavlovića; Prof. dr. sc. Nedžada Ibrahimovića (Tuzla) Književno-teorijski aspekti Pavlovićeve pozorišne kritike; Dr. sc. Ivana Trojana (Osijek) Kazališna kritika Luke Pavlovića; Dr. sc. Almedine Čengić (Sarajevo) Luka Pavlović – hroničar po želji i dužnosti, te Gorana Pavlovića, publiciste (Račinovci) Vrijedilo je ili kako se gradila Biblioteka Luka Pavlović.

Dan ranije, kao uvertira ovome skupu, održana je u račinovačkom domu kulture projekcija filma „Klopka za generala“ u kome se Pavlović pojavljuje kao scenarist.

Istoga dana, u kasnim poslijepodnevnim satima, održana je promocija ukoričene zbirke Rezanje magle autora Davora Ivankovca koja je kao rukopis nagrađena na 22. Pjesničkim susretima u kategoriji najbolji rukopisni prvijenac mladoga autora iz Slavonije. Ova zbirka je 11. po redu u ediciji Pjesnički susreti i zasigurno potvrđuje da pripada nizu drenovačkih mladežnih laureatskih nagrađenika. U predstavljanju zbirke Rezanje magle su uz autora sudjelovali urednik knjige Goran Rem i urednik Knjižnice Pjesnički susreti Goran Pavlović.

U nastavku bogatoga subotnjega Program, sudionike je u prostorima Općine Drenovci primio Jakša Šestić, načelnik drenovačke Općine. U kraćem ali ugodnom razgovoru Šestić je upoznao književnike s aktualnom situacijom u Općini Drenovci, posebice na planu kulturnih aktivnosti.

Kako se vrijeme za održavanje centralne manifestacije Pjesničkih susreta, Središnje književno sijelo, sve više približavalo, tako se u zraku osjećala sve veća napetost. Kada su književnici došli, drenovačka vjeronaučna dvorana, već je bila ispunjena do posljednjega mjesta. Pod voditeljskom „palicom“ prvakinje HNK-a Osijek Anite Schmidt, program je uspješno klizio svojoj završnici. Nakon nastupa svih sudionika, brojnom gledateljstvu su se trebali predstaviti laureati ovogodišnjih 23. po redu Pjesničkih susreta.

Po prvi puta, a u povodu obilježavanja godišnjice smrti, na Pjesničkim susreta je dodijeljena nagrada Počasno Duhovno hrašće, jednom od utemeljitelja Vladimiru Remu. Mirko Ćurić, predsjednik Ogranka DHK i izaslanik predsjednika DHK Božidara Petrača, uručio je gospođi Rem Počasno Duhovno hrašće.

Prva na ovogodišnjem popis nagrađenika bila je mlada Osječanka Livija Reškovac, koja je između pristiglih rukopisa Izlet u nepoznato – Franjo Marinić, Febov zov – Vedran Rutnik, Aždaja sedmoglava iliti divlja žena – Marija Škrlec, Ja sam za tebe tajna – Lidija Zoko Tkalec, jednoglasnom odlukom Umjetničkog povjerenstva priskrbila laureatsku titulu. Njezin rukopis I prije nego oči otvoriš na godinu će biti ukoričen i predstavljen u programu 24. Pjesničkih susreta u Drenovcima 2013. godine.

Sljedeći u nizu nagrađenika, na ovogodišnjim Pjesničkim susretima, bio je mladi ali već priznati književnik iz Vinkovaca, Franjo Nagulov. Njegova zbirka Soba 66 proglašena je najboljom u doista oštroj konkurenciji pristiglih zbirki Šah sa snijegom – Lane Derkač; Zovi me tišinom – Jelene Ćaćić; Raskrižja – Nikole Vučetića; Korak do raja paklu izmičem – Zdravka Odorčića; Kosovski ciklus – Milana Swetozara Maćešića.

Laureatom ovogodišnjih 23. po redu Pjesničkih susreta u Drenovcima postao je Jakša Fiamengo rođen je 26. studenoga 1946. godine u Komiži na otoku Visu.

Obrazloženje je ovo nagrade za koju je Jakša Fiamengo iz ruku Mirka Ćurića, Jakše Šestića i Marka Đidare primio Povelju Visoka žuta žita, statuu Duhovno hrašće i novčanu nagradu.

 

X
Skip to content