Pjesnički susreti 2020

31. PJESNIČKI SUSRETI „DRENOVCI 2020.“ ODRŽANI POD EPIDEMIOLOŠKIM MJERAMA

Laureati Dunja Detoni-Dujmić, Enes Kišević i Marijana Radmilović

Ovogodišnji, po svemu specifični Pjesnički susreti, ostat će upisani u povjesnici ove manifestacije ne samo kao najduže pripremani, nego i kao najkraći po svome trajanju. I još nešto, po prvi puta imamo dvoje nositelja Povelje „visoka žuta žita“ koja se dodjeljuje hrvatskim književnicima za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti, a to su Dunja Detoni-Dujmić i Enes Kišević.

Da podsjetim, Pjesnički susreti u Drenovcima, koji se redovito održavaju u drugom tjednu mjeseca svibnja od četvrtka do nedjelje, ove godinu su zbog epidemioloških mjera, naknadno, pomaknuti za konac lipnja, no kako ni tada to nismo „smjeli“, kao posljednji rok određena je subotu 03. listopada 2020. godine. Ovu odluku Organizacijskoga odbora Susreta sudionici su primili s malom nevjericom s obzirom na sve što nas je pratilo u pripremi manifestacije, ali ipak, u konačnici, odaziv bio odličan. S toga koristimo priliku da nama dragim književnicima Mirku Ćuriću (Đakovo), Franji Nagulovu (Vinkovci), Marijani Radmilović (Vinkovci), Enesu Kiševiću (Zagreb), Dunji Detoni Dujmić (Zagreb), Andreju Đeraju (Nova Gradiška), Siniši Matasoviću (Sisak), Davoru Ivankovacu (Vukovar), Josi Živkoviću (Orašje, FBiH)), Eneriki Bijač (Koprivnica) i Ružici Martinović Vlahović (Slavonski Brod) zahvalimo na dolasku i iskazanom strpljenju.

Drenovačka subota, inače finalni dan svih do sada održanih Pjesničkih susreta, ovaj puta 03. listopada, dočekala je sudionike upravo onako kako to i dolikuje onom najsvečanijem danu, danu kada slavimo laureate Susreta. Ovoga puta početak programa pripao je prošlogodišnjem nagrađeniku Andreju Đeraju čiji je poetski rukopis prošle godine proglašen najboljim od pristiglih, da bi isti, ovaj puta kao ukoričen, bio predstavljen kao 21. naslov iz Knjižnice „Pjesnički susreti“. O zbirci Reinkarnacija mladoga Đeraja, uz autora, govorili i urednik zbirke Franjo Nagulov, te urednik Knjižnice Goran Pavlović.

Potom su mlade glumice Katarina Šestić i Josipa Oršolić, večeras u ulozi voditeljica, najavile dugo iščekivani početak Središnjeg književnog sijela, programa koji slavi poeziju sudionika Susreta, a one najbolje među njima i nagrađuje.

Nakon prigodnih govora načelnika Općine Drenovci Jakše Šestića i predsjednika udruge „Duhovno hrašće“ Andrije Matića, ovogodišnje Susrete otvorenim proglasio je dopredsjednik Društva književnika Hrvatske Mirko Ćurić koje je ujedno započeo pjesnički recital u kome su nastupili svi sudionici 31. Pjesničkih susreta „Drenovci 2020.“

Za onaj najsvečaniji završetak ovogodišnjeg Sijela pobrinuli su se nagrađenici, a prva među njima bila je Marijana Radmilović, Vinkovčanka čija je poetska zbirka Putovanje oko tijela dobila priznanje „Duhovno hrašće“ za najbolju zbirku između dvaju Susreta. Po prvi puta u proteklih 30. saziva Pjesničkih susreta su dobila dva jednakopravna laureata, pa Povelja Visoka žuta žita za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti dijele Enes Kišević i Dunja Detoni-Dujmić.

I da ne zaboravimo, poseban obol Središnjem književnom sijelu dao je solistički recital na gitari Divne Šimatović čije su izvedbe oduševile sve prisutne. Tako se na najbolji način, i ovaj put, pokazalo kako su poezija i glazba izuzetno uspješna i kompatibilna kombinacija.

 

X
Skip to content