Pjesnički susreti 2021

Ovogodišnji 32. Pjesnički susreti, nakon prvotne odgode u svibnju, konačno su održani u subotu, 2. listopada 2021. godine. Na samom početku susreta, sudionici su proveli vrijeme družeći se i razgledavajući prirodne ljepote drenovačkog kraja, a za upoznavanje s jednim od najstarijih marijanskih svetišta, Skrovite Gospe Šumanovačke, pobrinuli su se vlč. Željko Šimić i vlč. Ivan Živić. Nakon obilaska marijanskog svetišta, sudionici su se uputili u Račinovce, na lokalitet „Čardaci na Savi“, s čijom ih je poviješću i značaju upoznao Ivan Lučić, kustos Muzeja Cvelferije.

U kasnim poslijepodnevnim satima u dvorani drenovačke Knjižnice održana je izložba „35 godina Pjesničkih susreta“ u suradnji s Muzejom Cvelferije. Ravnatelj Općinske narodne knjižnice Drenovci i izvršni producent Pjesničkih susreta, Goran Pavlović, otvorio je izložbu kratkim osvrtom na ovu dugogodišnju pjesničku manifestaciju, nakon čega su sudionici mogli uživati u fotografijama, plakatima i programima dosadašnjih Pjesničkih susreta.

Uslijedio je posjet Muzeju Cvelferije, gdje ih je kustos Ivan Lučić proveo kroz postav i izložbu “Dvanaest boja Cvelferije”. Prije Središnjeg književnog sijela načelnik Općine Drenovci Josip Nasurović ugostio je sve sudionike Susreta u općinskoj vijećnici odakle su se svi uputili u drenovački Dom kulture.

Konačno je došlo vrijeme da otpočne onaj najsvečaniji dio Pjesničkih susreta, Središnje književno sijelo. Ove su se godine u voditeljskoj ulozi našle knjižničarke Mihaela Galović i Irena Stjepanović, a prije nego su najavile početak Središnjeg književnog sijela, ravnatelj drenovačke knjižnice Goran Pavlović odao je zahvalnost i prisjetio okupljene na utemeljitelje i drage osoba koje su svojim doprinosom osigurali kontinuitet održavanja ove, poslije Goranovog proljeća, najstarije poetske manifestacije u Hrvatskoj. Ovogodišnju središnju svečanost svojim pozdravnim govorima započeli su načelnik Općine Josip Nasurović te predstavnik Vukovarsko – srijemske županije, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj i predsjednik Udruge „Duhovno hrašće“ Andrija Matić. Nakon njih skupu se obratio dopredsjednik Društva hrvatskih književnika, gospodin Mirko Ćurić, koji je ovogodišnje Središnje književno sijelo proglasio otvorenim.

Bio je to znak za hrvatske književnike Paulu Ćaćić, Mirka Ćurića, Božicu Gašparić, Josipu Gogić, Davora Ivankovca, Ružicu Martinović-Vlahović, Franju Nagulova, Miru Petrovića, Marinu Tomić i Josu Živkovića da svojim stihovima počaste sve nazočne. Posebnu čar Središnjem književnom sijelu dali su naši glazbeni gosti, studenti s Akademije za umjetnost i kulturu – Martin Marijanović na braču, Domagoj Rodić na bisernici i Matea Matić na klaviru. Program su pripremili Vladimir Vladimirov, vrhunski umjetnik i Darko Čuvidić, asistent. Izvedbe mladih studenata oduševile su sve okupljene, što je dokaz da su stihovi i glazba uvijek uspješna i dobitna kombinacija.

Nakon divnih izvedbi, svjetla pozornice konačno su okrenuta prema ovogodišnjim laureatima. Umjetničko povjerenstvo u sastavu Mirko Ćurić, dopredsjednik DHK, Franjo Nagulov, književnik i Goran Pavlović, predstavnik organizatora Susreta odlučili su da su si svojim stihovima nagrade priskrbili Bono Cvitkušić, Tihomir Dunđerović i Milorad Stojević. Prvi autorski ugovor o tiskanju zbirke pjesama, kao nagradu, osigurao si je mladi student iz Županje, Bono Cvitkušić, čiji je rukopisni prvijenac Punktovi proglašen najboljim na javnom natječaju 32. Pjesničkih susret Drenovci 2021. Nagrada kojom se Općinska narodna knjižnica Drenovci obvezala otisnuti istoimenu zbirku i predstaviti je na 33. Pjesničkim susretima 2022. Priznanje Duhovno hrašće za najbolju poetsku zbirku autora iz Slavonije objavljenu između dvaju Susreta, Statua „Duhovno hrašće“ i novčana nagrada otišle su u ruke Tihomira Dunđerovića za zbirku Drvolaši. Književnik i književnoznanstvenik Milorad Stojević dobitnikom je ovogodišnje Povelje Visoka žuta žita za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti, Statue „Duhovno hrašće“ i novčane nagrade. Nagrade su laureatima uručili Mirko Ćurić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika, Andrija Matić, predsjednik Duhovnog hrašća, Josip Nasurović, načelnik Općine Drenovci i Goran Pavlović, ravnatelj Općinske narodne knjižnice Drenovci.

Tako su se i ove godine Drenovci pokazali kao mjesto okupljanja istinskih baštinika i ljubitelja književnosti, hrvatskih pjesnika! Čestitamo još jednom nagrađenicima!

X
Skip to content