Pjesnički susreti 2018

Uručenjem nagrada laureatima, na Središnjem književnom sijelu, 29. Pjesničkih susreta u Drenovcima okončana je trodnevna poetska manifestacija na kojoj je sudjelovalo deset eminentnih hrvatskih književnika i četvero mladih koji to tek trebaju postati. Nagrađenicima ovogodišnjih Pjesničkih susreta postali su Andriana Škunca, kojoj je dodijeljena Povelja Visoka žuta žita za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti, Maji Urban Priznanje Duhovno hrašće za najbolju objavljenu zbirku između dvaju Susreta, a nagradu za najbolji rukopisni prvijenac jednakopravno su podijelili rukopis Denisa Ćosića Burroughsova djeca i Forma teksta Ane Delimar i Viktorije Grgić.

Prvi dan 29. Pjesničkih susreta koji je započeo u četvrtak, 3. svibnja 2018., u multimedijalnoj dvorani Općinske narodne knjižnice Drenovci održan je program pod nazivom Poezija ravnice. Sudionike i goste Susreta pozdravio je i najavio ravnatelj Općinske narodne knjižnice Drenovci Goran Pavlović. U programu su sudjelovali Evica Marijanović, Milena Fotes i Anica Segeš članice Udruge „Sv. Mihovil“ Drenovci, čiji je predsjednik Petar Trtolja ujedno i vodio ovaj program. Nadalje, ispred Hrvatskog kulturno umjetničkog prosvjetnog društva „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada gostovao je predsjednik udruge Krešimir Tkalac predstavivši zbirku pjesama „Preprekovo proljeće 2018.“ u kojoj su, među ostalima, objavljene pjesme pjesnika iz Udruge „Sv. Mihovil“ Marije Komesarović, Bernarde Nade Magaš i Petra Trtolje. Program su upotpunile sudionice Festivala domoljubne poezije „Pjesmom protiv zaborava“ Tanja Belobrajdić, Evica Kraljić i Larisa Janičev – Stojanović. Poeziju ravnice pomno su slušali i članovi Društva hrvatskih književnika, koji su ujedno gosti i sudionici ovogodišnjih Pjesničkih susreta u Drenovcima, a to su Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika, Božica Brkan, Diana Burazer Delalić i Siniša Matasović. Nošeni ljepotom pisane riječi, uplovili smo u trodnevnu manifestaciju koja čuva i baštini lijepu književnost.

U petak 4. svibnja 2018., drugog dana 29. Pjesničkih susreta, književnici su gostovali u osnovnim školama Općine Drenovci, Posavskim Podgajcima, Račinovcima i Drenovcima. Predstavili su se učenicima, razgovarali s njima te im pročitali neke od svojih pjesama. Istoga dana u kasnim poslijepodnevnim satima sudionici Susreta gostovali su gradskim knjižnicama Vukovar i Vinkovaca.

I konačno trećeg i ujedno posljednjeg dan ovogodišnjih Pjesničkih susreta sudionici su proveli vrijeme družeći se i razgledavajući prirodne ljepote drenovačkog kraja, a za upoznavanje s jednim od najstarijih marijanskih svetišta, Skrovite Gospe Šumanovačke, pobrinuo se vlč. Željko Šimić.

U kasnim poslijepodnevnim satima u dvorani drenovačke Knjižnice održano je predstavljanje prošlogodišnje nagrađene zbirke pjesama Polariod autorice Anamarije Mutić o kojoj su uz autoricu govorili urednik zbirke Franjo Nagulov i urednik Knjižnice Pjesnički susreti Goran Pavlović. Nakon završetka programa u prostorima Općine Drenovci upriličen je prijem za sve sudionike ovogodišnjih Pjesničkih susreta.

Da konac djelo krasi osvjedočili smo se u drenovačkom Domu kulture gdje je održan onaj najsvečaniji program Pjesničkih susreta, Središnje književno sijelo. Nakon što je načelnik Općine Drenovci, gospodin Jakša Šestić, pozdravio skup, nazočne je u ime Župana Vukovarsko-srijemske županije i u svoje ime pozdravio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj ali i predsjednik udruge „Duhovno hrašće“, gospodin Andrija Matić. Predsjednik Društva hrvatskih književnika, gospodin Đuro Vidmarović, proglasio je otvorenim ovogodišnje Središnje književno sijelo. Bio je to znak za hrvatske književnike Božicu Brkan, Dianu Burazer Delalić, Mirka Ćurića, Nikolu Đuretića, Višnju Lovrić Mencej, Ružicu Martinović-Vlahović, Sinišu Matasovića, Anamariju Mutić, i Franju Nagulova da svojom poeziju podare sve nazočne.

Svjetla pozornice konačno su okrenuta prema ovogodišnjim laureatima, a to su Andriana Škunca, dobitnica Povelje Visoka žuta žita, za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti, Maja Urban nositeljica Priznanja Duhovno hrašće za zbirku Kip slobode, te Denisa Ćosića (Burroughsova djeca) i Ane Delimar i Viktorije Grgić (Forma teksta) čiji su rukopisni prvijenci proglašeni najboljim na javnom natječaju 29. Pjesničkih susret Drenovci 2018.

Čestitamo još jednom nagrađenicima!

X
Skip to content