Pjesnički susreti 2019

Organizacijski odbor 30. Pjesničkih susreta Drenovci 2019. za ovu godinu priredio je određene koncepcijske prilagodbe kada su u pitanju sami sudionici Susreta. Naime, ove godine pozivi za sudjelovanje u službenom dijelu programa upućeni su isključivo dosadašnjim laureatima Susreta bez obzira na vrstu nagrade. Već samim tim ovogodišnja trodnevna manifestacija u Drenovcima svrstala se u red namasovnijih poetskih skupova u Hrvatskoj s ukupno 21 sudionikom. Ovome broju treba i pridodati 11 sudionika koji su nastupili u off programu “Poezija ravnice”.

Pjesnički susreti započeli su u četvrtak, 9. svibnja, s off programom “Poezija ravnice” koji je održan u multimedijalnoj dvorani Općinske narodne knjižnice Drenovci. U ovom programu, koji se već drugu godinu za redom održava na Susretima, sudjelovali su članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva “Stanislav Preprek” iz Novog Sada predvođeni predsjednikom Udruge Krešimirom Tkalcem te članice Branka Dačević, Ana Marija Kaluđerović i Ljerka Radović, potom neformalna poetska skupina “Pjesnički izbor Slavonije”, koju je okupila Larisa Janičev Stojanović, i koju su zastupale dvije Osječanke Brankica Bošnjak i Lidija Sopjanec te Sanja Kosić iz Vukovara i Anica Ivić iz Županje. Na kraju ove prve večeri Susreta predstavili su se domaćini, članovi Udruge “Sv. Mihovil” iz Drenovaca, Evica Marijanović i Petar Trtolja.

Kao i ranijih godina, prijepodne drugog dana Pjesničkih susreta, književnici su posjetili osnovne škole Općine Drenovci gdje su se predstavili učenicima te kroz razgovor i čitanje svojih stihova donijeli svoj umjetnički žar i stvaralačku energiju. Ovaj dojmljivi susret učenicima OŠ „Davorin Trstenjak“ iz Posavskih Podgajaca priredio je književnik Miroslav Mićanović, OŠ „Ivan Filipović“ u Račinovaca književnici Borben Vladović i Ivan Rogić Nehajev, dok su učenici OŠ „Ivan Meštrović“ iz Drenovaca ugostila dvojicu Dubrovčana ovogodišnjeg laureata Luku Paljetka i Stanka Krnjića. Večernji program drugog dana Susreta hrvatskih književnika obilježen je njihovim gostovanjem u gradskim knjižnicama Vinkovaca i Vukovara.

 

Poslijepodne, 11. svibnja, je u multimedijalnoj dvorani drenovačke knjižnice održana promocija knjiga “Neonski bog mržnje” autora Denisa Ćosića i “AV+1” autorica Ane Delimar i Viktorije Grgić. Autori su prošlogodišnji dobitnici nagrade za najbolji neukoričeni rukopisni prvijenac. Na promociji su pored autora govorili Franjo Nagulov, urednik zbirki i Goran Pavlović, urednik Knjižnice Pjesnički susreti.

Prije Središnjeg književnog sijela načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić ugostio je sve sudionike Susreta u općinskoj vijećnici odakle su se svi uputili u drenovački Dom kulture.

Konačno je došlo vrijeme da otpočne onaj najsvečaniji dio Pjesničkih susreta, Središnje književno sijelo. Ovogodišnju središnju svečanost svojim pozdravnim govorima započeli su načelnik Općine Jakša Šestić, predstavnik Vukovarsko – srijemske županije, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj i predsjednik Udruge „Duhovno hrašće“ Andrija Matić, te predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović. Nakon njih skupu se obratio izaslanik Ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek gosp. Dražen Kušen, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku koji je nadahnutim govorom otvorio Središnje književno sijelo. a dosadašnji nagrađenici Pjesničkih susreta Paula Ćaćić, Denis Ćosić, Mirko Ćurić, Ana Delimar, Lana Derkač, Tihomir Dunđerović, Nikola Đuretić, Viktorija Grgić, Stanko Krnjić, Miroslav Mićanović, Anđelko Mrkonjić, Franjo Nagulov i Marinko Plazibat, Ivan Rogić, Nehajev, Marina Tomić, Maja Urban i Borben Vladović, predstavili su publici svojim stihovima.

Posebice svečano je bilo na kraju Središnjeg književnog sijela kada je na red došlo proglašenje laureta. Umjetničko povjerenstvo u sastavu Đuro Vidmarović, predsjednik DHK, Franjo Nagulov, književnik i Goran Pavlović, predstavnik organizatora Susreta odlučili su da su si svojim stihovima nagrade priskrbili Andrej Đeraj, Davor Ivankovac i Luko Paljetak.

Prvi autorski ugovor o tiskanju zbirke pjesama, kao nagradu, osigurao si je Požeški gimnazijalac, rođeni Novogradiščanin, Andrej Đeraj svojim rukopisnim prvijencem Reinkarnacija uspomena kojim se Općinska narodna knjižnica Drenovci obvezala otisnuti istoimenu zbirku i predstaviti je na 31. Pjesničkim susretima 2020. Priznanje Duhovno hrašće za najbolju poetsku zbirku autora iz Slavonije objavljenu između dvaju Susreta, Statuu „Duhovno hrašće“ i novčana nagrada otišle su u ruke Davora Ivankovca za zbirku Doba bršljana. Nagrade su uručili Mirko Ćurić, predsjednik Ogranka DHK Slavonsko-baranjsko-srijemskog, Andrija Matić, predsjednik „Duhovno hrašće“ i Jakša Šestić, načelnik Općine Drenovci. Akademik Luko Paljetak dobitnikom je ovogodišnje Povelje Visoka žuta žita za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti, Statue „Duhovno hrašće“ i novčane nagrade koju su mu uručili Dražen Kušen izaslanik Ministrice kulture Republike Hrvatske, Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika, Andrija Matić, predsjednik „Duhovno hrašće“ i Jakša Šestić, načelnik Općine Drenovci.

Poseban ton i ljepotu ovoj poetskoj večeri dali su glazbeni gosti završne večeri 30. Pjesnički susreta u Drenovcima sestre Posavec, Maja i Zrinka, koje su bile u dvojakoj ulozi kao voditeljice i glazbenice, te drenovački pijanistice sestre Lipinčić, Ana i Klara.

Tako su i ovogodišnji, jubilarni 30. po redu Pjesnički susreti još jednom dokazali da su Drenovci bili i ostali mjesto okupljanja istinskih baštinika i ljubitelja hrvatske književnosti, ljubitelja poezije!

X
Skip to content